Argentina-guideBuenos Aires

Mine favoritter:
medialunas (bakst, croissant-lignende),
argentinsk is (minner om italiensk is, men smaker enda bedre),
store biffer og masse rødvin på sjarmerende små restauranter,
empanadas (ligner litt på calzone, men er mindre og med forskjellige typer fyll i – nam: jamón y queso = ost og skinke),
utelivet med klubber og barer i Palermo.


    PANADERÍA
Dra på et lite bakeri (panadería), det finnes mange av dem overalt, fikk følelsen av at disse søte små lokaler med billig, søt bakst fantes på hvert gatehjørne. Plukk deg noen forskjellige ting som ser fristende ut, og nyt det sittende på en benk et sted.
Min absolutte favoritt blant baksten i bakeriene er medialunas.

    Puerto Madero
Området ved havneområdet er fint og ”rikt” og mer moderne enn for eksempel bydelen San Telmo. Her ligger mer fancy restauranter og barer, og kinoer, og om dagen er det fint å vandre langs havna i solskinn. 


Fotballkamper
"Du kan skifte religion, familie, alt, men du skifter ikke t-skjorte", sa argentinske Alfredo til meg. T-skjorta han sikta til var selvfølgelig skjorta til det fotballaget du blir født til å elske og støtte. Er det noe argentinerne er trofaste til, så er det fotballaget sitt. 


 BLAKE ICE CREAM
Kjøp en kilo med forskjellige smaker argentinsk is (bedre enn italiensk etter min mening). 1/4 liter is, med tre valgfrie smaker, for 18 pesos (=22 NOK). http://blakehelados.com , Adresse: Juana Manso 1596

 Taxiturer
Pratsomme taxisjåfører har lært meg mer om Argentina enn de fleste andre mennesker. Taxiturene til byen etter vors hjemme på takterrassen, eller etter en biffmiddag i San Telmo, er blant de beste, rareste minnene mine fra Argentina.


   San Telmo
Vil du ha ekte Buenos Aires, drar du hit. Jeg tilbragte mye tid i denne bydelene. Tangobarer, tangodansere i gatene, små åpne torg med uteservering. 


Plaza Dorrego; 
dette er rett i nærheten av universitetet jeg gikk på, og mye studietid ble tilbragt med kaffe på Starbucksen ved dette torget.


 Søndagsmarked i Calle (gate) Defensa
Nedover langs heeele Defensa-gaten er det gatemarked med alle mulige rare kunst- og håndverksdupeditter.
BIFF
… finner du på alle de sjarmerende små restaurantene her i San Telmo. Walrus Books
Heeerlig søt, liten bokhandel i San Telmo med (nesten bare) engelskspråklige, brukte romaner. Adresse: Estados Unidos 617


 Naturreservatet
Reserva ecológica castanera del sur, naturområdet nedenfor Puerto Madero, er et grønt pusterom når du bare trenger å vandre endeløst rundt på stier omgitt av natur, ikke bygninger. Parkene rett ved Puerto Madero er for så vidt også fine å sole seg i, og gå tur i, om du ikke vil forville deg langt innover i naturreservatet alene. La Poesía
Finfin kafé / bar / restaurant (finnes mange slike små steder hvor de serverer alle måltider og du kan sitte der og nyte og nyte hele dagen om du vil. La poesía besøkte vi noen ganger for frokost og eksamenslesing.


 La Boca
Bydelen med alle de fargerike husene. Ville kanskje ikke dratt hit helt blond og helt alene. Vær flere. Men dette er virkelig også ekte Argentina. Tanken bak de fargerike husveggene har faktisk ingenting med kunst og kreativitet å gjøre, men har derimot en mye mer praktisk grunn. Da mange italienere dro til Buenos Aires og bosatte seg for leenge siden, hadde de ikke råd til maling. De bosatte seg i denne bydelen, og brukte malingrester som var brukt til å male skipene ved kaia med.
Her spiste jeg den beste pizzaen jeg noen gang har smakt, og var på min første store, og beste fotballkamp. Overlat er det kunstnere og dansere og turister. ”El Ateneo”, ta undergrunn til Santa Fe
Fantastisk bokhandel i et tidligere operahus. Her kan man virkelig vandre rundt i evigheter.
Et stort, 100 år gammelt teaterbygg (fra 1912), hvor store navn innen tangomusikkens verden, opptrådte i sin tid (som Carlos Gardel, Francisco Canaro, osvosv). I slutten av 1920-årene ble teateret omgjort til kino, hvor de første lydfilmene i Argentina ble vist. Siden år 2000 har bygningen vært en bokhandel. Det er også kafé, salg av musikk og filmer, pluss mulighet for å nyte litteratursider sittende i en av "teaterbalkongene" hvor de rike en gang i tiden nøt synet av (og stemmen til) talentfulle musikere.

Utvalget av engelske bøker er heller begrenset, men du finner nok det meste av det du trenger når det kommer til litteratur på spansk. Kunst, astrologi, argentinske forfattere, poesi, politikk, matlging, alt. "El Ateneo" ble i 2008 kåret til den nest beste, fineste bokhandelen i verden av "The Guardian". Og de som kjenner meg vet hvor mye jeg elsker bokhandler. Tenk; et så fantastisk bygg, så mye historie i veggene, så nydelig kunst i taket, gull og mørkerødt sceneteppe, blandet med rad på rad med litteratur. Historier og fakta. Kunnskap og fantasi. En liten bit av himmelen, midt i litteraturbyen min.
 


Palermo
Med sine fancy restauranter, store klesbutikker og blonde turister føles området Palermo nesten som en europeisk storby.Foto: KRISTINEMG


Himmelen var like rosa som presidentpalasset i Buenos Aires da jeg med søvnige og nysgjerrige øyne registrerte den argentinske hovedstaden som foldet seg ut under flyet den augustmorgenen i 2012. Febrilsk gjentok jeg for meg selv at dette grå og lilla og glitrende landskapet under meg, var Buenos Aires. Prøvde å innse at jeg skulle bo der i tre måneder. At jeg ikke kjente en sjel der. At jeg ikke ante noe om landet, ingenting mer enn akkurat det jeg hadde googlet meg frem til.

Uvirkelig var det.


Ville leve der, forstå meg på dette landet som vi hører så lite om på nyhetene langt borte i lille Norge. Jeg ville la lidenskapelige tangorytmer inspirere meg, ville se det rosa presidentpalasset og analysere argentinske forfatteres verdenskjente mesterverk. Ville nyte at vinter i Norge er sommer i Argentina og ville lære meg å snakke "jålete spansk" som andre spansktalende land beskriver den argentinske spansken som.

Men først og fremst ville jeg bare gå i gatene, puste inn luften den tørre luften, snakke med mennesker, og se verden fra en helt annen vinkel enn den nordlige vinkelen jeg tok for gitt.


Foto: PRIVATUtflukter: 


Mendoza
Vinområdet ved Andesfjellene hvor du kan sykle fra vingård til vingård hele dagen.Las Cataratas de Iguazú
Da Eleanor Roosevelt så Iguazú skal hun ha sagt; "Poor Niagara!". Igazú Falls er nemlig fire ganger så vid som Niagara Falls. Iguazú Falls har vært på listen over UNESCO World Heritage site siden 1984 på grunn av det fantastiske landskapet og naturen. Subtropisk regnskog på alle kanter med over 400 forskjellige fugletyper, uendelig mange forskjellige planter, blomster og insekter.
Hvert sekund renner det i gjennomsnitt 1,3 millioner tonn vann i Iguazú Falls, og består av til sammen 275 forskjellige store og små fosser.

Man kan høre bråket fra fossene på mils avstand. I 1991 ble byggingen av et vannkraftverk fullført som gjør at Las Cataratas nå dekker omtrent 30-40% av kraften til Brasil og Argentina.En legende sier at det var en gud som skulle gifte seg med en veldig vakker dame. En dag dro denne dama og hennes (menneskelige, dødelige) elsker ut i en kano i elven for å reise vekk sammen. Guden ble så sint at han delte elven, skapte fossene og tvang de to elskerne til "eternal fall".Alle bilder: KRISTINEMG

Comments

Popular Posts